2.11.2006

Olkihimmelimuseossa


3 buckeyes jut out, originally uploaded by CCCvrcak.

Mitä tapahtuu, jos jonkin piikikkään ja vallittautuneen, vyöttäytyneen ja varustautuneen sisältä arvelee löytyvän jotain kaunista? Sitä tietenkin takertuu tuohon kauniiseen ja uskoo sen raapeumia, märkiä vaatteita, kohmeisia sormia ja itkua todellisemmaksi. Tarvitaan vain joku, joka osaa avata koodin.

Oli se syksy, oli se kesä. Joku puhkaisee koodin ja murtaa näkyviin sisuskalut. Leikkien se käy nopeimmin.

Kaikki leikki on leikkiä tulella olkihimmelimuseossa. Olkihimmelimuseo, kuten yleisesti tiedetään, sijaitsee vallihaudan sisällä. On vähän kahlattava. Kannamme tulentekovehkeet pään päällä. Tikkuja on kaksi hopeanväristä muovikassillista, yksi kullekin, kaksi molemmille. Kuljemme vihellämme pönäköiden univormullisten ohi sisään, luovimme suurimpaan saliin, avaamme kassin, raapaiset.

Himmelit liikahtelevat vedossa. Putken rakenne on vahvempi kuin umpipiikin. Näin myös ihmisissä. Lämpö tikussasi rätisee. Ulkona on liian kylmä olla, sanot. Raavitaan mieluummin sisällä. Vanhoja luitasi kolottaa. No selvä on, pistetään palamaan. Kas tässä, ihanille luillesi. Miten tätä kohotetaan, nesteelle voisi sanoa kippis.

Miksi Jeanie ajattelet vanhuutta kun et osaa edes jitterbugia. Hiukset syttyvät himmelinhelposti. Ihon saavuttaessaan tuli pysähtyy, yleensä tukehdutaan savukaasuihin, niin se menee. No älä nyt hyvä ihminen mene sitä ikkunaa avaamaan, se vain lisää vetoa.

Mitään takaisinkelausnappia ei sitten muuten ole olemassakaan. Ei ennen kuin tuli hyppii himmeliä. Ja sen jälkeen, tuskinpa. Koko roska kytee. Jos nappi siihen ilmestyisi, olisi se hetkessä sulanut muoviknölliksi. Eikä meidän pitänyt uskoa ihmeisiin. Jeanie! Unohdat ihmeellisen paljon asioita leikkiäksesi vanhaa.

Meidän olisi pitänyt raapia niitä tikkuja siellä vallihaudan pohjassa karppien kanssa. Ihan totta, eivät olisi syttyneet. Totta kai sinua palelisi vielä enemmän. Ei se vallihauta mikään kylpylä ole. Funktiot, Jeanie, funktiot.

Mutta Jeanie, älä keskeytä minua, muovikassi kelluu vedessä komeammin kuin tulessa. Vedessä juoksisit hitaammin, ei olisi ikkunaa josta katsella vallihaudan rengasta. Miten niin pelastusrengas? Miten niin sprinklerit? Älä nyt unohda, millä vuosituhannella tämä rakennus suunniteltiin.

Ei silloin mitään sprinklereitä ollut.