5.06.2006

Diotiman päiväkävely


bored of boys, originally uploaded by Janesdead.

Kyllä minä tiedän, että olen sinusta maaninen nainen. Maaninen papitar, joka liikkuu rakkautta kävellessäänkin. Ja siinä olet oikeassa, minut on vihitty mysteerille enkä voi olla yhdenkään miehen.

Minä tiedän, miksi kaikki tulevat keskustaan, kun on lämmintä ja tuli puhkaisee jo katotkin ja äkkiä kaupunki on toinen kaupunki, sellainen jonka lävitse voi kävellä kevyin askelin ja pää hyvän hevosen lempeänä, turvautumatta kieltä raastaviin kuolaimiin.

Ja nuo ihmiset, en aina ymmärrä heitä, miksi he kuvittelevat muuta kuin rakkautta.

Jos ne eivät ole täällä rakkaudesta, mistä sitten? Huvikseenko ne kiskaisevat ilmaa sisäänsä heti synnyttyään, venyttävät vatsanahkaa, tavoittelevat kirkkaita kappaleita? Huvikseenko ne sommittelevat sanoista asetelmia, uskaltavat tuskin hymyillä ruohontupsujen ylitse, toivovat turhia öiden kuiskeessa? Huvikseenko ne itkevät toisinaan, ja nojaavat otsaa kämmeneen, ja kirjoittavat, että miehen osa on vihata ja lyödä vastustajansa.

Voi, sinä silpoisit vain itsesi sanoessasi, ettei meitä rakkaus tähän maahan sido. Odotahan, kun saat karkotuskirjeen.

Anna minä lepään kulussa tässä skillojen taivaassa, kuuntelen kevään ensimmäisten hyönteisten laulut, ne eivät naura minulle sillä rakkaus ei ole koskaan lähtenyt minusta, se on periaate joka on järjestänyt kylkiluuni näin, se saa planeetat asettumaan sisäkkäin oppilaasi metafysiikassa, se selittää kaiken koska sitä ei voi olla kysymättä kerta kerran jälkeen, kielloista välittämättä. Juuri välttämätöntä kysytään ja se soljuu kehon lävitse sinisinä pisaroina.

Kävelkäämme joskus yöllä tuota mukulakivettyä katua pitkin kuten kävelimme aiemmin toisia teitä, ja keskustelkaamme kuten keskustelimme silloin. Hyvyyttä ei pidä sivuuttaa, emmekä me sitä sivuuttaneet. Hyvyys ei ole paikka, sitä ei voi sivuuttaa.

Ja lopuksi meri nousee ja pimeys valuu vetten päälle, mutta vesi ei enää tee ohutta kuorta, se antaa tyynesti sateen pudota esteittä paljaille olkapäilleen. Ja koska riitettäkään ei ole, ei kukaan edes yritä kävellä eikä luistella eikä näin ollen uppoa äkisti.

Sinä sanot että hyvyys on hulluutta ja siinä olet oikeassa.

Ja kaikki kutsuminen lakkaa siellä missä nimiä eikä määritelmiä kaivata.